Zajímavosti o kávě

1.1.2020

Zrnková káva pražená

  • První písemné záznamy o kávě jsou přisuzovány arabskému lékaři Rhazemu, který žil v 10. století. To podporuje v dnešní době nejcitovanější názor, že rodištěm kávy Coffea Arabova je Etiopie. Káva v této zemi roste stále planě
  • Do Čech se poprvé dostala koncem 17. století po porážce Turků u Vídně bylo nalezeno cca pět set žoků s kávovými zrny. Část kořisti byla převezena do Čech a na Moravu, kde se jako vzácné zboží přenechávala pouze šlechtě a prodávala v lékárnách jako lék
  • Kávovník začíná vykvétat po třech letech od zasazení. Květy mají bílou barvu a vyrůstají v chomáčcích těsně nad listy. Vyznačují se vysoce aromatickou vůní. Z průměrné rostliny lze získat ročně pouze dva tisíce zrn
  • Káva ve svých počátcích často působila jako určitá forma léku. Užívala se jako stimulant a také jako lék proti trávicím potížím. Zcela jisté, že byla považována za prostředek k udržení bdělosti
  • Káva je přírodním zdrojem antioxidantů, stejně jako červené hroznové víno, zelený čaj nebo šalvěj. Antioxidanty jsou přírodní rostlinnou složkou kávových zrn, která může posílit přirozenou obranyschopnost buněk
  • V našich zeměpisných šířkách se používají pro přípravu kávy jen dva základní typy kávy a to káva arabica a robusta